Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.2 din 2008  
         
  Articol:   TREI NAŢIUNI ŞI PATRU CONFESIUNI RECEPTE ŞI STATUTUL ROMÂNILOR ÎN TRANSILVANIA SECOLELOR XVI - XVII / TROIS NATIONS ET QUATRE CONFESSIONS RECONNUES ET LE STATUT DES ROUMAINS DANS LA TRANSYLVANIE DES SIÈCLES XVI - XVII .

Autori:  IOAN-VASILE LEB.
 
       
         
  Rezumat:  Ceea ce își propune studiul de față este să prezinte o analiză mai detaliată a situaţiei românilor din Transilvania în perioada dinainte de unirea lor cu Roma. In timpul secolului al XVI-lea, începând cu Turda (1568), multe diete au recunoscut libertatea religioasă a patru religii din această regiune: romano-catolicism, luteranism, calvinism şi unitarianism. A fost o politică foarte avansată şi aproape unică într-o Europă sfâşiată de conflicte religioase. Dar românii şi ortodoxia au fost doar tolerați, aceasta înseamnând că s-au limitat drepturile lor legale şi politice, acceptându-se doar existenţa lor. Nici Mihai Viteazul, cucerind Transilvania, nu a avut timp pentru a schimba mult. Prozelitismul săsesc sau maghiar a încercat să-i convertească pe români la calvinism sau luteranism, fără succes. Influenţele au fost mai degrabă ideologice, dar, din nou, nu trebuie să supraestimăm influența Reformei, fără să ținem seama de mişcarea de idei care a fost pe punctul de a agita toată Europa şi care s-a fost făcut simţită și în Transilvania.

Cuvinte cheie: Transilvania, trei naţiuni şi patru religii recunoscute, toleranţă, statutul românilor.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă